Jak dobrze wyposażyć kuchnię w restauracji?

Jak dobrze wyposażyć kuchnię w restauracji?

Szafa chłodnicza gastronomiczna, piec, kuchenki i grill – to jedne z najbardziej podstawowych sprzętów, jakie zawsze muszą znaleźć się na wyposażeniu restauracji. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy okazji urządzania i doposażania kuchni w naszym lokalu? Jak wybrać najlepsze przeszklone szafy chłodnicze, piece i inne sprzęty niezbędne do pracy kucharzy i pozostałego personelu?

1. Wyposażenie kuchni w restauracji – jak powinno wyglądać?

2. Szafy chłodnicze z wysokiej jakości stali nierdzewnej – jak wybrać?

3. Piece do restauracji – o czym pamiętać?

Wyposażenie kuchni w restauracji – jak powinno wyglądać?

Wyposażenie restauracji to poważna sprawa, ponieważ od jakości i rodzaju wybranych sprzętów zależy, czy będziemy w stanie dobrze obsługiwać pojawiających się gości. Pierwszą i najważniejszą kwestią jest zawsze zagospodarowanie przestrzeni w części kuchennej. Z jednej strony powinniśmy mieć dość przestrzeni w postaci blatów, by móc spokojnie pracować. Z drugiej musimy wydzielić na nich miejsce na kuchnię, grill czy piec. Ostatecznie też nie możemy pozostawić zbyt mało miejsca do poruszania się, ponieważ utrudni nam to pracę i będzie generować niebezpieczne sytuacje, jak na przykład zrzucanie różnych przedmiotów z blatu. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie: https://hendi.com/pl.

Szafy chłodnicze z wysokiej jakości stali nierdzewnej – jak wybrać?

Szafy chłodnicze to podstawa w każdej kuchni restauracyjnej. Najważniejszym zadaniem, jakie ma szafa chłodnicza przeszklona, jest zabezpieczanie produktów spożywczych przed działaniem wyższej temperatury. Dzięki temu bezproblemowo i bezpiecznie przechowamy mięso, nabiał i gotowe już dania, które nie mogą pozostać w temperaturze pokojowej. Wybierając rodzaj szaf chłodniczych ze stali nierdzewnej powinniśmy pamiętać, aby umożliwiały one oddzielne składowanie produktów surowych i już przygotowanych. W innym wypadku możemy ryzykować, że drobnoustroje z tych pierwszych dostaną się do tych drugich.

Piece do restauracji – o czym pamiętać?

Tak samo, jak szafy chłodnicze przeszklone lub z blachy malowanej proszkowo pozwalają nam zachować żywność w dobrym stanie, tak podstawą przygotowywania potraw – poza kuchenką i grillem – są piece konwekcyjno-parowe. Wybierając piec powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby był dostatecznie duży, by móc umożliwić nam gotowanie w większym nakładzie. Dzięki temu skrócimy czas oczekiwania na posiłek przez klientów, co przyczyni się do wyższej jakości obsługi i sprawi, że ci będą chętniej do nas wracać.